Wat moet ik regelen als ik mijn woning wil verhuren?

Gepubliceerd op 18 maart 2024 om 10:42

Wat moet ik regelen als ik mijn woning wil verhuren?

Als u uw woning wilt verhuren, heeft u toestemming nodig van uw hypotheekbank. En krijgt u te maken met verschillende regels voor woningverhuur.

Ik wil mijn woning verhuren: wat moet ik regelen?

Er zijn verschillende situaties waarin u uw woning kunt verhuren. Bijvoorbeeld als u tijdelijk naar het buitenland gaat of als u een 2e huis heeft. Bekijk de stappen als u uw woning wilt verhuren

Algemene regels verhuur woning

Welke regels voor u gelden, hangt onder meer af van:

  • Uw gemeente
    Gemeenten hebben eigen regels voor de verhuur van woningen. Bijvoorbeeld over vergunningen. Neem daarom altijd contact op met uw gemeente.
  • Tijdelijk of vast huurcontract
    • Tijdelijk huurcontract: de huurder moet vertrekken na de afgesproken periode. Dat is maximaal 2 jaar voor zelfstandige woningen, woonwagens en standplaatsen en maximaal 5 jaar voor onzelfstandige woningen. Het huurcontract eindigt niet automatisch op de afgesproken einddatum en moet wel worden opgezegd. De huurder mag wel tussentijds opzeggen.  Voor verschillende vormen voor tijdelijke verhuur gelden ook nog eigen regels.
    • Vast huurcontract: er is geen einddatum afgesproken. Deze contracten moeten worden opgezegd om te eindigen. De huurder kan zelf zonder reden opzeggen, maar de verhuurder kan ook opzeggen. Als de verhuurder wil opzeggen moet dit met gebruikmaking van een wettelijke opzeggingsgrond. En ook niet voor de zogenoemde doelgroepcontracten.
    • Verhuur aan doelgroepen: deze vaste huurcontracten hebben een extra wettelijke opzeggingsgrond voor de verhuurder. De opzeggingsgrond is dat de huurder niet meer tot de doelgroep behoort van de woning.
    • Hospitaverhuur: hiervoor geldt ook een extra wettelijke opzeggingsgrond voor de verhuurder. De verhuurder moet stellen dat zijn belang bij het beëindigen van de huurovereenkomst groter is dan het belang van de huurder om er te blijven wonen.
  • Verhuur kamer
    Er gelden aparte regels voor de verhuur van kamers. Huurt u een woning? U kunt ook een kamer onderverhuren. Kijk wel of uw huurcontract dat toestaat. En vraag uw verhuurder om toestemming.
  • Belasting en hypotheekrenteaftrek
    U betaalt mogelijk belasting over de huur die u ontvangt. De verhuur van uw woning kan ook gevolgen hebben bij de hypotheekrenteaftrek. Dat is uw inkomen min de rente die u elk jaar betaalt over uw woning. Kijk op de site van de Belastingdienst: Ik verhuur mijn huis.
  • Goed verhuurderschap
    Sinds 1 juli 2023 bent u verplicht de regels van goed verhuurderschap te volgen. Zo moet u een schriftelijke huurovereenkomst opstellen en de huurder informeren over bijvoorbeeld zijn rechten en plichten. Verhuurbemiddelaars mogen geen dubbele bemiddelingskosten vragen.

Regels voor de huur die u mag vragen

Uw woning krijgt punten op basis van het woningwaarderingsstelsel. Bijvoorbeeld voor de oppervlakte van de woning. Het totaal aantal punten bepaalt de maximale huur van uw sociale huurwoning. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huur. Er zijn aparte tellingen:

  • Voor zelfstandige woningen (eengezinswoningen en appartementen).
  • Voor onzelfstandige woningen (kamers).
  • Voor standplaatsen en woonwagens.

Voor woningen in de vrije sector gelden andere regels. Dit zijn altijd zelfstandige woningen. Lees het verschil tussen de regels voor sociale huur en vrije sector-huur.

Huur volgens puntenaantal

U vraagt niet meer huur dan uw woning aan punten heeft. Is de maximale huur van uw woning  volgens de punten hoger dan € 879,66 (bedrag 2024)? Dan is uw woning een vrijesectorwoning. U mag dan zelf de huur bepalen.
Onzelfstandige woningen (kamers) vallen niet in de vrije sector. Voor kamers geldt dus altijd een maximale huur volgens het puntenaantal.
 

Verantwoordelijk

 

Bron: Rijksoverheid

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-verhuren/vraag-en-antwoord/wat-komt-er-bij-kijken-als-ik-mijn-woning-wil-verhuren

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.